Bibliotheken in Groningen

Op deze pagina zijn alle bibliotheken opgenomen met een ISIL-code en een locatiecode van het bibliotheeksysteem dat in gebruik is. Ontbreekt een vestiging, neem dan contact op met de Provinciaal Servicemanager.

Project Het Huis van MuisHet project Het huis van Muis richt zich op de jongste peuters vanaf ongeveer 2 jaar. Het doel van dit project is plezier beleven aan voorlezen waardoor de woordenschat uitgebreid wordt, identificatie met een verhaalfiguur mogelijk wordt, het verhaalfiguur herkend wordt in andere verhalen.
De activiteiten van het project richten zich op het naspelen van de verhalen van Muis.

Hierdoor sluit het project aan bij de manier waarop peuters leren zoals beschreven in hoofdstuk 3 van het Pedagogische kader kindercentra 0-4 jaar.
Kenmerken zijn: leren door handelen, spelend leren, kijken en imiteren, rituelen, meehelpen en meedoen, woorden geven aan ervaringen.

Met dit project wordt er gewerkt aan verschillende doelen die opgenomen zijn in de Wet Kinderopvang zoals: cognitieve competenties (kijk, ik voel, denk en ontdek), taal en communicatieve competenties (luister, ik kan het zelf zeggen), expressieve en beeldende competenties (kijk, ik kan dansen, zingen en iets maken).

Door peuters actief bij het voorlezen te betrekken wordt er gewerkt aan zowel de passieve als de actieve woordenschat. Plezier in voorlezen wordt voor een groot deel bepaald door het vermogen mee te leven met de hoofdpersoon. In dit project wordt het verhaalfiguurtje Muis tot leven gebracht door een verbinding te maken met de eigen werkelijkheid van de peuters. De peuters leren zich te identificeren met het verhaalfiguur door hun eigen ervaringen te delen met Muis en met elkaar. Hierdoor ervaren peuters de emotionele kracht van literatuur: tekst en plaatjes krijgen reliëf en komen tot leven in het hoofd van het kind.

Bovengenoemde doelen sluiten aan bij de ontwikkeling van de literaire competentie. Kinderen krijgen inzicht in de opbouw van verhalen en in de conventies van het vertellen. Ze ontdekken dat verhalen bestaan uit taal en beeld en dat de compositie van een verhaal bestaat uit personages, perspectief, tijd, ruimte en spanning.
Het project sluit aan bij de thema’s ‘kleur en vorm’ en ‘tellen’ van het
programma Piramide.

Onderdelen: Huis van Muis en een aantal attributen (in draagtas), Muis, slaapzak van Muis, 20 muizenstaarten (in draagzak), handleiding voor de pedagogisch medewerker.

Het project wordt uitgevoerd door de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang op de kinderopvanglocatie.

Locatiecontactgegevens

Spuikomweg 7
4381LZ  Vlissingen
Telefoon: 0118 654120
E-mail: vlissingen@dezb.nl

Openingstijden

Maandag10:00 - 17:30 uur
Dinsdag10:00 - 17:30 uur
Woensdag10:00 - 17:30 uur
Donderdag10:00 - 17:30 uur
Vrijdag10:00 - 17:30 uur
Zaterdag10:00 - 17:00 uur

Extracontactgegevens

Contactgegevens

Naam: 

Karin Wittens
Telefoonnummer: 

0118 654125
Toegankelijk voor personen met een beperking: 
Onbekend
Aanmelden voor: 
(, bytes)

Aanmeldinformatie

Product momenteel beschikbaar: 
Ja


Vorige pagina