Bibliotheken in Utrecht

Op deze pagina zijn alle bibliotheken opgenomen met een ISIL-code en een locatiecode van het bibliotheeksysteem dat in gebruik is. Ontbreekt een vestiging, neem dan contact op met de Provinciaal Servicemanager.

de Bibliotheek AVV

logo avv.jpg (31927 bytes)

Contactgegevens

Bezoekadres
Dr. J. van der Haarlaan 8
3641 JW Mijdrecht
T: 0297 281476
E: info@bibliotheekavv.nl

GPS-coördinaten
52.207522, 4.856784

Organisatiesoort: 

Basisbibliotheek, openbare bibliotheek, POI, landelijke bibliotheekorganisatie
Volledige naam: 

de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV)
Etiketnaam: 

de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen
Beschrijving: 

de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen is de overkoepelende organisatie van openbare bibliotheken in de gemeenten de Ronde Venen en de Stichtse Vecht.
Aangemaakt op: 
20:01
Aangemaakt op: 
20:01
Laatst gewijzigd op: 
14:48
Laatst gewijzigd op: 
14:48
Relaties: 

Klant van organisatie: BiSC (163849)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Vinkeveen (199751)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Wilnis (199752)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Maarssendorp (199754)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Abcoude (199757)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Maarssenbroek (208338)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Breukelen (199756)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Loenen (199758)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Kockengen (199778)
Filialen organisatie: Nieuwer Ter Aa - Afhaalpunt (5301709)
Vestigingen organisatie: de Bibliotheek Mijdrecht (199750)

Voor wie

Voor welke regio: 
 • Van postcode "3626" t/m "3628"
 • Van postcode "1393" t/m "1393"
 • Van postcode "3600" t/m "3612"
 • Van postcode "3620" t/m "3621"
 • Van postcode "3630" t/m "3634"
 • Van postcode "3640" t/m "3648"
 • Van postcode "1396" t/m "1396"
 • Van postcode "1390" t/m "1391"
 • Van postcode "1426" t/m "1427"

Bibliotheekorganisatie

Soort bibliotheek: 

bibliotheekdirectiekantoor (rechtspersoon)
bibliotheekvestiging
Is de bibliotheek in een multifunctioneel gebouw gevestigd: 
Nee
Organisatietypes in het multifunctionele gebouw: 

Branchegegevens

ISIL-code: 

NL-0871950000
Administratieve ISIL-code: 

NL-0871950000
ILN-code NBC+: 

376
VOB lidnummer: 
100502
Basisbibliotheeknaam: 

de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV)
Omvang werkgebied in aantal inwoners: 
105453

Aanbod en faciliteiten

Faciliteiten in het bibliotheekgebouw: 

WiFi
internettoegang
print- en/of kopieerfaciliteiten
Werk-, studieplek aanwezig: 
Nee
Fysiek informatiepunt aanwezig: 
Nee
Fysiek bibliotheek aanbod: 

(centrale) catalogus
Boekenpret
Makkelijk Lezen Plein
Voordeel met je Biebpas
mediawijsheidaanbod
Digitaal bibliotheek aanbod: 

Klik & Tik
Oefenen.nl
Bibliotheekactiviteiten: 

BoekStart voor baby's
Cursussen, workshops en projecten: 

computercursus
cursus omgaan met tablet
Werkvormen computeraanbod: 
 • lezing
 • online leren (e-learning)
 • workshop
 • cursus
 • advies en doorverwijzing
Activiteitenaanbod voor: 
 • Onderwijs VO
 • Onderwijs PO
Toelichting activiteitenaanbod: 

Samenwerking met:
Seniorweb De Ronde Venen
iPad4senior
SCC Breukelen
Welzijn Stichtse Vecht

Specifiek aanbod

Aanbod voor onderwijs: 
Ja
Aanbod voor het onderwijs: 

dBoS PO
mediawijsheidaanbod
Aanbod voor belastingdienst: 
Nee
Beveiligde internetverbinding: 
Nee

Producten:

 • Bibliotheekbezoek groep 1/2: Kennis maken met prentenboeken
  In de Bibliotheek beleven de leerlingen het verhaal van een prentenboek. Er wordt niet alleen voorgelezen, maar er gebeurt meer. Doel hierbij is om de leerlingen te laten ervaren dat boeken en voorlezen leuk zijn. Dit jaar met een nieuw programma: Mannetje Jas!
 • Bibliotheekbezoek groep 3: Kennismaken met de Bibliotheek en eerste leesboekjes
  Leerlingen maken kennis met de verschillende materialen die in de Bibliotheek aanwezig zijn met de nadruk op de eerste leesboekjes. Heeft u een combigroep, dan is er voor groep 4 een aangepaste activiteit. Er wordt getoond welke boeken er zijn en waar ze staan in de Bibliotheek. Natuurlijk wordt een verhaal voorgelezen. Ook is er de mogelijkheid voor de leerlingen om zelf even te lezen of een boek uit te zoeken om te lenen.
 • Bibliotheekbezoek groep 6: Informatie zoeken
  Leerlingen leren in dit bezoek te werken met de catalogus, te zoeken waar de boeken in de kast staan en eventueel de boeken te reserveren. Na een uitleg krijgen de leerlingen door middel van opdrachten de kans zelf te zoeken naar boeken die voor hen interessant zijn. Daarvoor moeten ze van te voren aangeven waar ze boeken over willen zoeken (bijv. voor spreekbeurt of werkstuk). Deze module kan zowel in de Bibliotheek als in de klas plaatsvinden. Groepsbezoek kan eventueel gedaan worden in combinatie met groep 5.
 • Collectie groep 1-3: Kamishibai vertelplaten
  Ter ondersteuning van het voorlezen kunnen vertelplaten aangevraagd worden. Deze vertelplaten kunt u gebruiken in het vertelkastje, het zogenaamde Kamishibai. Veel scholen bezitten inmiddels zo’n Kamishibai en anders kunt u het lenen in uw Bibliotheek. Door het visualiseren van een prentenboek wordt de taalontwikkeling en de woordenschat van kinderen gestimuleerd. In de Bibliotheekcatalogus kunt u zien welke vertelplaten er te leen zijn.
 • De Bibliotheek op school, dBos
  Meer lezen beter in taal. Onder dit motto organiseert Bibliotheek AVV met de Bibliotheek op school (dBos) een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod om het leesplezier van uw leerlingen te vergroten. Dit zorgt uiteindelijk voor betere resultaten op o.a. het gebied van woordenschat en technisch- en begrijpend lezen. Wat biedt de Bibliotheek op school? • Lees- en activiteitenplan - voor het vastleggen van visie, doelen, actieplan en jaarprogramma. • Monitor - voor het jaarlijks meten en vergelijken van leesattitude, leesniveau en leengedrag van de leerlingen en het leesklimaat, leesbeleid en de mediawijsheid in de school. • Collectie – door het klassikaal lenen in een vestiging, het inrichten van een fysieke schoolbibliotheek en/of saneren van uw eigen collectie, eventueel aangevuld met het reserveren van boeken, het huren van een mini projectcollectie of combinaties hiervan. • Lezen - door dagelijks en op inspirerende wijze aandacht te besteden aan vrij lezen, voorlezen, praten over boeken en lezen thuis. • Expertise - via een deskundige leesconsulent vanuit de Bibliotheek en door scholing van een eigen leerkracht tot leescoördinator. De leesconsulent van de Bibliotheek stelt in overleg met een contactpersoon en/of de leescoördinator van school een activiteitenprogramma op, passend bij het leesplan en de wensen en cultuur van de school en voert dat uit. Deze invulling van activiteiten is er zoveel mogelijk op gericht om teamleden werk uit handen te nemen. Een schoolprogramma is immers al druk genoeg. Bovenstaande onderdelen kunt u ook los afnemen: • eenmalig meedoen met de monitor om te weten waar uw school staat • klassikaal lenen voor een of meerdere klassen • de cursus Open Boek voor leerkrachten • de leesconsulent per uur inhuren
 • Klassikaal lenen
  U kunt gebruik maken van onze uitgebreide collectie jeugdboeken met de hele school of per groep. De leerlingen komen regelmatig naar de Bibliotheek om per leerling twee boeken per keer mee te nemen.
 • Leesconsulent op school
  U kunt onze professionaliteit inhuren. Wilt u dat er kritisch gekeken wordt naar de inhoud van uw schoolbibliotheek? Hulp bij het maken van een leesplan? Leesplezier bij de leerlingen vergroten? Boekpromotie in de klas? Ouderbetrokkenheid bij lezen vergroten? U kunt onze leesconsulent per uur inhuren.
 • Mediawijsheid groep 1-8: Nationaal Media Paspoort
  Kinderen mediakennis aanbieden en inzicht laten krijgen in het beroep dat media doet op hun gevoelsleven. Kinderen te stimuleren zelf na te denken over hun motivatie en mogelijke strategie om slim met media om te gaan. Dat maakt kinderen krachtig in hun online wereld. Ze moeten het zelf doen. Na mediawijsheid is het nu dus tijd voor media-empowerment.
 • Mediawijsheid groep 5-8: Diploma Veilig Internet
  Leerlingen bewuster maken van hun handelen op internet en hen vaardigheden aanleren om verantwoord met de mogelijkheden en risico’s van internet en digitale media om te gaan. Aan het einde van het programma volgt een examen om het diploma voor Veilig Internet te kunnen bemachtigen.
 • Mediawijsheid groep 7/8: MediaMasters
  Aan de hand van allerlei opdrachten ontdekken kinderen samen met hun leerkrachten en ouders hoe ze op een leuke en verstandige manier met media om kunnen gaan. Elk jaar eind november vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Tijdens deze week kunnen leerlingen van groep 7 en 8 MediaMasters spelen, een interactief spel. U dient zich van te voren aan te melden bij www.mediamasters.nl of via www.mediawijzer.net. Dit kan tot eind oktober.
 • Monitor de Bibliotheek op school
  Eenmaal per jaar kunt u meedoen met de landelijke monitor. Onderdeel van de Bibliotheek op school. Alle leerlingen vanaf groep 5 en alle leerkrachten vullen de online monitor in om resultaten te krijgen op het gebied van leesattitude, leesniveau en leengedrag van de leerlingen en het leesklimaat, leesbeleid en de mediawijsheid in de school. Ook prima geschikt om eenmalig te kijken waar uw school staat op dit gebied.
 • Nationale Voorleeswedstrijd groep 7/8
  De Nationale Voorleeswedstrijd is een wedstrijd met alleen maar winnaars. Het is een wedstrijd voor groep 7 en 8. Elke school mag meedoen en deelnemen is uiterst eenvoudig met het gratis deelnamepakket. Deelnemen aan de Nationale Voorleeswedstrijd heeft binnen de school flink impact op de leesbeleving van leerlingen. Het is ook een goede boekpromotie! Het begint met een voorleeswedstrijd op de eigen school. Bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek. De leerlingen lezen een zelfgekozen fragment voor. De school meldt de winnaar voor 1 december aan via http://www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/ voor de vervolgronde, die volgens hetzelfde stramien verloopt. Deze ronde wordt georganiseerd door de Bibliotheek AVV. De winnaar mag door naar de provinciale finale. Zo blijft er per provincie uiteindelijk één kandidaat over die mee mag dingen naar die felbegeerde titel: De Nationale Voorleeskampioen.
 • School-abonnement
  Ook als leerkracht kunt u gebruik maken van onze collectie jeugdboeken. Per school kunt u 1 of meerdere abonnementen afnemen om boeken te lenen. Afhankelijk van het soort abonnement, kunt u maximaal 20, 60 of een onbeperkt aantal exemplaren per jaar lenen. Meer informatie op onze site bij abonnementen.
 • Taalpunt
  Taalinformatiepunt
 • Taalvisite
  Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Vrijwilligers gaan gedurende 15 weken, één uur per week, bij een gezin ‘op visite’. Zij lezen de kinderen voor of lezen samen met de kinderen. Daarnaast ondernemen ze allerlei taalactiviteiten. De ouders worden zodanig betrokken bij Taalvisite dat ze na 15 weken zelf hun kind kunnen voorlezen of helpen bij het lezen. Taalvisite richt zich vooral op gezinnen met Nederlands als tweede taal. De gezinnen worden aangemeld via de basisschool of peuterspeelzaal/kinderdagverblijf.
 • Voorleespret in de Bibliotheek Mijdrecht
  Deze ochtend is er weer Voorleespret. We hebben geen vaste begintijd. Als er genoeg kinderen zijn, maken we een gezellige kring en gaan we voorlezen. Alle peuters en kleuters zijn van harte welkom. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Kinderen die een kwartier per dag worden voorgelezen vergroten hun woordenschat jaarlijks met 1000 woorden.
 • Wie wordt de voorleeskampioen van Regionale Bibliotheek Angstel Vecht en Venen?
  Op 3 februari a.s. organiseert de Bibliotheek Angstel Vecht en Venen de Regionale voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De schoolkampioenen van negen basisscholen uit Stichtse Vecht en De Ronde Venen treden dan voor het voetlicht. Ze lezen een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De kinderen zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8. Basisscholen die meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd hebben eerst een Voorleeswedstrijd op school georganiseerd. Van elke basisschool is één leerling tot schoolkampioen benoemd. De Regionale Voorleeswedstrijd vindt plaats op woensdagmiddag 3 februari in ’t Web, Spinnerie 15, 3632 ET Loenen aan de Vecht, Telefoon:0294 238 092
 • Word leescoördinator: Cursus Open Boek
  Voor leerkrachten die affiniteit hebben met lezen en het team willen ondersteunen in een structurele aanpak voor leesbevordering is er de cursus Open Boek 2.0. In de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde: visie op leesbevordering, kennis van kinderboeken, de inrichting van een schoolbibliotheek, werkvormen en vaardigheden, campagnes voor leesbevordering en de taak van de leescoördinator. De cursus Open Boek 2.0 bestaat uit een viertal themabijeenkomsten en een certificaatuitreiking. In iedere bijeenkomst worden nieuwe boeken gepresenteerd. De voorlees- en voordrachtvaardigheden worden aangescherpt en de werkwijze van Vertel eens... komt regelmatig terug. Per bijeenkomst worden bouwstenen verzameld voor de eindopdracht, een realistisch schoolleesplan schrijven voor de eigen school. De cursus Open Boek is met 40 RU (registeruren) opgenomen in registerleraar.nl De cursus wordt op diverse locaties gegeven. Neem hiervoor contact op met educatie@bibliotheekavv.nl.


Vorige pagina