Educatieve kaart basisvaardigheden

De kerntaken van de Nederlandse openbare bibliotheken grijpen sterk in op basisvaardigheden. Elke bibliotheek biedt dan ook wel aanbod hieromtrent aan. G!DS is uitermate geschikt om informatie rondom activiteiten rond basisvaardigheden te verzamelen en te delen; de educatieve kaart basisvaardigheden, met aanbod voor laaggeletterden en niet-digivaardigen.

De Educatieve kaart basisvaardigheden heeft als doel een compleet overzicht te bieden van het aanbod voor laaggeletterden, anderstaligen en niet-digivaardigen. Door alle aanbieders en hun aanbod op te nemen in dezelfde database kan elke portal gebruik maken van deze gegevens en wordt versnippering voorkomen. Educatief aanbod en adressen hoeven slechts één keer te worden ingevoerd. 

Kijk in dit document voor meer informatie over invoerafspraken.

Er zijn meerdere initiatieven die al gebruik maken van G!DS als het gaat om informatie omtrent basisvaardigheden. Een aantal voorbeelden:

  • Het InformatiepuntDeze landelijke website toont de activiteiten op het gebied van basisvaardigheden van bibliotheken in Nederland. Je vindt hier het gezamenlijk aanbod van alle deelnemende bibliotheken bij elkaar. Deze website is ontwikkeld in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek, in samenwerking met de openbare bibliotheken en Stichting SPN.
  • Gemeentelijke loketten: Jalp van Elkander.