Registratie vestigingen in G!DS

Bij elke bibliotheekvestiging in G!DS moet aangegeven worden of de vestiging een Afhaallocatie en/of een Verzendadres is. Wil je de achtergrond weten? Bekijk de terminologie of informatie over het aanvraagproces.

Voer in G!DS het volgende in: 

 • Onder Branchegegevens staat het veld WorldCat informatie. Vink hier de benodigde informatie aan.

  Let op! Dit veld kan alleen aangepast worden door Hoofd accountmanagers (Provinciaal Service Managers en Landelijk Service Management). Wil je in dit veld het trefwoord wijzigen en heb je hier geen rechten voor? Neem dan contact op met jouw provinciale servicemanager.


   
  • WorldCat afhaallocatie = Vestiging is afhaallocatie voor WorldCat-IBL aanvragen.
  • WorldCat verzendadres = WorldCat IBL-aanvragen worden verstuurd naar en verwerkt op deze locatie.
   (Bekijk terminologie) 

Is een vestiging alléén een WorldCat Afhaallocatie, dan moet er ook nog apart een Verzendadres aangegeven worden. Dit verzendadres definieer je door een relatie te leggen tussen de vestiging die alleen de Afhaallocatie is, en de locatie die fungeert als Verzendadres voor deze locatie.

Dit gaat als volgt:

 • Bij Relaties klik je op de knop Toevoegen.
 • Kies het type relatie. Je zit bij de vestiging die alléén afhaallocatie is, dus kies je voor Worldcat verzendadres.
 • Type vervolgens de naam in van de locatie waar het WorldCat Verzendadres wel te vinden is, en klik op het loepje.
 • Kies de betreffende locatie uit de zoekresultaten.
 • Na het kiezen hiervan, kom je in bovenstaand scherm uit. Klik hier op Ok.

Een relatie leggen in G!DS werkt twee kanten op: kies je bij de ene vestiging voor WorldCat verzendadres, dan zie je deze vestiging bij de andere vestiging terug als WorldCat afhaallocatie. Geef dus óf bij elke afhaallocatie aan welke verzendadres er bij hoort, óf je geeft bij het verzendadres aan welke afhaallocatie(s) er bij horen.

Heb je in G!DS rechten op beide organisaties, wordt de relatie direct gelegd bij het opslaan van de bibliotheekvestiging. Dat zal in veel gevallen zo zijn. Als je niet voldoende rechten hebt, wordt er een bericht gestuurd naar de ingevulde vestiging met een verzoek tot akkoord.