IP adressen IPv4

Let op! Het veld kan alleen aangepast worden door Hoofd accountmanagers (Provinciaal Service Managers, Landelijk Service Management en enkele anderen). Wil je een IP adres wijzigen of toevoegen en heb je hier geen rechten voor? Neem dan contact op met jouw provinciale servicemanager

 

Het IP-adresveld is in G!DS toegevoegd in september 2017 in het kader van EZproxy. Hiermee wordt de toegang geregeld tot de digitale bronnen voor de klanten in de bibliotheek. In dit veld moeten dus de IP-adressen staan die toegang moeten verlenen tot de centraal ingekochte digitale bronnen (o.a. Consumentenbond, Van Dale, Winkler Prins, Publiekwijzer, Uittrekselbank, LiteRom en Theorie.nl). Het beheer van deze IP-adressen vindt dus dus plaats in G!DS.

Let op! De IP-adressen hoeven alleen bij de bibliotheekvestigingen met de rechtspersoon te worden toegevoegd (ISIL-code eindigend op 0000). Ze hoeven dus niet bij vestigingen of schoolbibliotheken te worden toegevoegd. 

 

Zowel een IP range als een los IP adres kan worden toegevoegd. Dat gaat volgens de volgende schrijfwijze:

  • Range: 94.142.215.194-94.142.215.222
  • Los adres: 255.255.255.224
Let op! Plaats géén spaties voor, tussen of achter de adressen.

 

Er zijn twee acties nodig om de hernieuwde toegang tot de digitale bronnen te regelen:

  1. De IP adressen moeten in G!DS zijn ingevoerd. (Deze worden voorlopig twee maal per week handmatig doorgegeven aan OCLC totdat er een automatische koppeling is gerealiseerd). De reeds bekende IP-adressen zijn al opgenomen in G!DS.
  2. Bibliotheken moeten de juiste URL’s op hun website presenteren. Dat kan via een WaaS-pagina óf zelf overnemen zoals die zijn gepubliceerd. De URL’s en meer informatie vind je op de KB-website.

Werkt het niet? Bekijk dan deze post op MetdeKB.nl.