Bibliotheken in Drenthe

Op deze pagina zijn alle bibliotheken opgenomen met een ISIL-code en een locatiecode van het gebruikte bibliotheeksysteem.
Staat een bibliotheekvestiging hier niet bij, neem dan contact op met de Provinciaal Servicemanager

Bibliotheek De Wijk

dewijk.jpg (29282 bytes)

Contactgegevens

Bezoekadres
Prins Clauslaan 4
7957 EA de Wijk
T: 0880128210
E: info@bibliotheekdewijk.nl

Openingstijden
Dinsdag11:00 - 17:00 uur
Donderdag14:00 - 20:00 uur
Vrijdag14:00 - 17:00 uur

Opmerkingen
Openingstijden:
dinsdag + donderdag 14.00 tot 20.00
vrijdag 14.00 - 17.00 uur


Omschrijving
Bibliotheek De Wijk

GPS-coördinaten
52.670269, 6.288791

Organisatiesoort: 

Basisbibliotheek, openbare bibliotheek, POI, landelijke bibliotheekorganisatie
Volledige naam: 

Stichting Openbare Bibliotheek De Wolden / De Wijk
Beschrijving: 

Bibliotheek De Wijk heeft een ruim assortiment boeken, tijdschriften en films voor zowel jeugd als volwassenen. Er is een leestafel met kranten en tijdschriften en bezoekers kunnen gebruikmaken van internet. De deskundige medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.
Aangemaakt op: 
19:45
Aangemaakt op: 
19:45
Laatst gewijzigd op: 
15:06
Laatst gewijzigd op: 
15:06
Relaties: 

Gerelateerd aan organisatie: Biblionet Drenthe basisbibliotheek (163848)

Bibliotheekorganisatie

Soort bibliotheek: 

bibliotheekvestiging
Totaal aantal uren open per week (inclusief zelfbediening): 
15.0
Aantal uren bemand open per week (personeel aanwezig, inclusief vrijwilligers): 
15.0
Is de bibliotheek in een multifunctioneel gebouw gevestigd: 
Nee
Organisatietypes in het multifunctionele gebouw: 

Branchegegevens

ISIL-code: 

NL-0873431003
Locatiecode : 

9484
ILN-code NBC+: 

393
VOB lidnummer: 
227911

Aanbod en faciliteiten

Bibliotheekcollectie: 
 • Collectie voor jeugd en volwassenen
Faciliteiten in het bibliotheekgebouw: 

(oefen)computers
WiFi
cursus-/vergaderruimte
inleverbrievenbus
internet-pc
internettoegang
leestafel
print-/kopieerfaciliteiten
zaalverhuur
Werk-, studieplek aanwezig: 
Nee
Fysiek informatiepunt aanwezig: 
Ja
Fysiek informatiepunt op het gebied van: 
 • Lezen met een leesbeperking (aangepast lezen, makkelijk lezen)
 • Vrijwilligerswerk
 • Basisvaardigheden (taal, digitale vaardigheden, NT2 etc)
Toelichting fysiek informatiepunt: 

Er is 1 algemeen informatiepunt in de bibliotheek.
Daar wordt informatie gegeven over bovenstaande onderwerpen. bv over het Taalpunt collectie laaggeletterdheid passend lezen.
Fysiek bibliotheek aanbod: 

Boekenpret
Bibliotheekactiviteiten: 

BoekStart in de kinderopvang
BoekStart voor baby's
Cursussen, workshops en projecten: 

computercursus
Werkvormen computeraanbod: 
 • workshop
 • individuele ondersteuning
 • cursus
Activiteitenaanbod van de bibliotheek: 
 • Ja, in deze bibliotheeklocatie
Activiteitenaanbod voor: 
 • Volwassenen
 • Jeugd (buitenschools)
 • Buitenschoolse opvang
 • Kinderdagverblijven
Toelichting activiteitenaanbod: 

Dreumesuurtje. Activiteiten in de (kinder)Boekenweek. Introductiebezoeken scholen.
Vakantietassen voor basisschoolkinderen. Koffieochtenden buitenlandse vrouwen.
Voorstellingen tijdens de Voorleesweken.

Specifiek aanbod

Aanbod voor onderwijs: 
Nee
Aanbod voor belastingdienst: 
Nee
Ondersteuning e-overheid: 

gratis computergebruik belastingzaken
Aantal beveiligde computers: 
1
Beschermde printfaciliteiten: 
1
Beveiligde internetverbinding: 
Ja

Producten:

 • Babbelen bij een bakkie (Bibliotheek De Wijk)
  Vind jij het leuk om andere vrouwen te ontmoeten en samen met hen koffie of thee te drinken (een bakkie)? Kom dan gezellig naar de Bibliotheek en neem je buurvrouw of vriendin ook mee! Babbel je een keer mee?
 • Boekstartuurtje (Bibliotheek De Wijk)
  Het Boekstartuurtje is een gezellig uurtje, waarbij dreumesen en hun (groot)ouders of oppas elkaar ontmoeten. De activiteiten zijn gericht op stimulering van de taalontwikkeling, de motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind. De boekstartuurtjes zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Graag van te voren aanmelden bij de betreffende bibliotheek.
 • Boekstartuurtje special: Workshop Danspret (De Wijk)
  Samen spelenderwijs dansen op muziek en liedjes die goed aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind. Voor vaders, moeders, opa’s en oma’s, gastouders en hun kinderen van 1 tot 3 jaar of voor groepjes kinderen van de kinderopvang. Workshop door Tirza Huizenga Deze activiteit is een speciale editie van de BoekStartuurtjes in de Bibliotheek. Toegang gratis
 • Chris de Ruiter is Voorleeskampioen van De Wolden
  Na een lange, spannende voorleesmiddag in Bibliotheek De Wijk heeft Chris de Ruiter van cbs De Arendsvleugel in Ruinerwold op 16 maart de gemeentelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op woensdag 13 april zal zij gemeente De Wolden vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale in theater De Schalm in Assen. Chris las een fragment voor uit het boek De rapper, de nerd en het meisje van Jan de Waard. Als enige gebruikte Chris stemmetjes bij het voorlezen, waardoor ze opviel. De jury prees Chris’ duidelijke stem en haar verhalende manier van voorlezen en daarmee wist ze het publiek te boeien. Het is een knappe prestatie om regionaal Voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Chris het moeten opnemen tegen maar liefst dertien kinderen uit De Wolden en daarvoor tegen kinderen van haar eigen school. De regionale finale werd georganiseerd door bibliotheken De Wolden.
 • Crea café in Bibliotheek De Wijk
  Heb je zin om creatief bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten dan ben je van harte uitgenodigd! Je mag je eigen knutsel- of handwerkje meenemen. Het Crea Café is voor iedereen toegankelijk, jong en oud, leden en niet- leden van de bibliotheek. Koffie en thee staan klaar en de toegang is gratis. Het Crea Café is een initiatief van Bibliotheek De Wijk en Welzijn De Wolden. Voor meer informatie: Janet de Wolde (Bibliotheek De Wijk), tel. 088 012 8210 of Marloes Markslag (buurtwerker Welzijn De Wolden), tel. 0528 37 86 86.
 • Crea Café special: Workshop (kerst)kaarten maken (De Wijk)
  Elke 2e donderdag van de maand is er een gezellig Crea café in de Bibliotheek van De Wijk. Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten? Dan bent u van harte uitgenodigd. U kunt uw eigen werk meenemen maar er zijn ook materialen aanwezig om een nieuwe hobby uit te proberen. Op donderdag 14 december wordt er een Workshop (kerst)kaarten maken georganiseerd. Lijkt het u leuk om uw eigen kaarten te maken? Dan is dit de kans om het uit te proberen. Er wordt u geleerd hoe u op een eenvoudige manier een hele leuke persoonlijke kaart kunt maken. De Workshop is van 14.00 -16.00 uur. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden bij de Bibliotheek van De Wijk, telefoon: 088 0128210 of via info@bibliotheekdewijk.nl
 • Cursus Klik en Tik (Start Bibliotheek De Wijk)
  Deze cursus is voor mensen die nog niet wegwijs zijn op het internet en dat wel graag willen worden. In de cursus wordt geleerd gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer, zoals websites bekijken, e-mailen en hoe je bestanden kunt downloaden. De cursus bestaat uit vijf lessen van twee uur en is gratis. De lessen zijn op: Vrijdagochtend 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden via 088 012 8210 of in Bibliotheek De Wijk.
 • Cursus Klik& Tik in Bibliotheek De Wijk
  Heeft u weinig ervaring met werken op een computer? Wilt u uw weg vinden op het internet? Met de cursus Klik & Tik leert u e-mailen, zoekmachines gebruiken en online formulieren invullen. Ook maakt u kennis met sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Via filmpjes bekijkt u de uitleg en daarna kunt u zelf aan de slag. Een ervaren medewerker begeleidt de cursus en helpt bij vragen. Aanmelden kunt u bij bibliotheek De Wijk, telefoonnummer: 0522-441434 Meer informatie over Klik & Tik is te vinden op www.klikentik.nl. Plaats: Bibliotheek De Wijk Elke donderdag vanaf 3 maart Aanmelden bij bibliotheek De Wijk: 0522-441434 Tijd 14.00 – 15.30 uur Toegang gratis, het werkboek bij de cursus kost 10 euro
 • Cursus: Werken met de e-overheid (Start De Wijk)
  De overheid gaat digitaal... U toch ook? Aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk, doorgeven van een verhuizing, informatie over de opbouw van uw AOW, gebruik van uw DigiD etc. Vindt u het moeilijk om met de websites van de overheid te werken? Schrijf u dan in voor de beginnerscursus: Digisterker - Werken met de e-overheid. Cursus van 4 dagdelen Tijdens de cursus is er aandacht voor o.a.: • Het aanvragen en gebruiken van DigiD; • Het zoeken en vinden van informatie op overheidswebsites; • Het aanvragen van bijvoorbeeld een toeslag of het (digitaal) maken van een afspraak; • Het gebruiken van persoonlijke omgevingen van overheidsorganisatie (zoals Mijn toeslagen, werk.nl en MijnOverheid); • Het gebruik van Regelhulp. Graag van te voren opgeven bij de betreffende bibliotheek. Dit kan via de homepage onder het kopje: 'Aanmelden cursus Digisterker'
 • E-book campagne in het smartphone/tabletcafé van Bibliotheek De Wijk
  Veel mensen hebben tegenwoordig een tablet, smartphone of e-reader. Toch roept het gebruik van deze apparaten vaak nog heel wat vragen op. Speciaal voor mensen met vragen start Bibliotheek De Wijk op donderdagavond 28 januari met een Smartphone/Tabletcafé. Hier kunt u informatie krijgen over de e-books die u bij de bibliotheek kunt lenen. Het Smartphone/Tabletcafé is voor iedereen, voor jong en oud, voor leden en niet-leden van de bibliotheek. De toegang is gratis. U hoeft zich niet aan te melden. De koffie staat klaar…..Neem al uw apparaten mee. Data: 28 januari van 18.30 - 20.00 4 februari van 18.30 - 20.00 11 februari van 18.30 - 20.00 18 februari van 18.30 - 20.00 25 februari van 18.30 - 20.00 Voor meer informatie: Ronald Vos r.vos@bibliotheekdewijk.nl 0522-441434
 • Eerste deelnemers cusus Klik en Tik in bibliotheek De Wijk geslaagd!
  Na een intensieve cursus van 5 bijeenkomsten zijn de eerste cursisten geslaagd voor Klik en Tik in bibliotheek De Wijk De reacties zijn positief en de deelnemers raden iedereen aan om ook de cursus te volgen… De volgende cursus start op 14 april en is inmiddels volgeboekt.
 • Expositie Katja Kaduk in bibliotheek De Wijk
  In het kader van Grensloos Kunst Verkennen, de kunstroute van De Wijk/IJhorst esposeert Katja Kaduk haar werk in de bibliotheek van De Wijk. De expositie is te bezichtigen van donderdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in de bibliotheek. Donderdag t/m zondag in de periode tussen 11 en 28 september "Als illustrator werk ik voornamelijk naar aanleiding van een thema of verhaal. Vaak begin ik een tekening met iets dat ik gezien, gehoord of gelezen heb. De tekening groeit dan op het papier. Naast potlood, verf en papier of doek, maak ik gebruik van de digitale illustratietechnieken, of ik combineer beide waar de illustratie het toelaat. "
 • Feestelijke opening dBos De Wolden
  'Op donderdag 21 januari heeft illustratrice Natascha Stenvert op feestelijke wijze de Bibliotheek op school geopend op vijf scholen in De Wolden. Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen van De Arendsvleugel, Harm Vonckschool, Prins Johan Frisoschool, De Heidevlinder en De Wegwijzer op school boeken lenen en lezen. Met de Bibliotheek op school willen de bibliotheken in De Wolden samen met de scholen het leesplezier bij kinderen bevorderen. Wanneer kinderen met plezier lezen, gaan ze meer lezen, worden ze er beter in en worden ze ook beter in taal.'
 • Feestelijke uitreiking BoekStartkoffertje door wethouder Mirjam Pauwels
  Er is geen tijd meer te verliezen: het is Tijd voor Taal! Lezen en schrijven is namelijk essentieel voor de toekomst van iedereen. Tijdens de week van de Alfabetisering van 7 t/m 13 september hebben de bibliotheken in De Wolden daarom extra aandacht besteed aan het probleem van laaggeletterdheid. Wethouder Mirjam Pauwels heeft de bibliotheken hierbij geholpen. De wethouder heeft op vrijdag 11 september het BoekStartkoffertje feestelijk uitgereikt aan Luus Renting en haar moeder Jacqueline Bijl. De vrolijke voorleesboekjes van BoekStart stimuleren het (voor)lezen met baby’s en peuters. Daarnaast hebben 10 basisscholen in De Wolden afgelopen woensdagochtend 9 september een gemeentelijk voorleesrecord neergezet. Op deze ochtend is aan totaal 1385 kinderen voorgelezen door vooral vaders en opa’s.
 • Gemeente, bibliotheek en scholen De Wolden sluiten overeenkomst
  De Bibliotheek op school komt dichterbij Zuidwolde, 19 maart 2015 Een groot aantal scholen in de gemeente De Wolden krijgt ‘de bibliotheek op school’. Donderdagmiddag werd in de bibliotheek in Zuidwolde een overeenkomst getekend om dit proces in gang te zetten. Dat zijn in eerste instantie alle scholen van de overkoepelende onderwijsorganisatie VCPOZD en cbs De Wegwijzer in Alteveer. ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met lezen’, zei wethouder Mirjam Pauwels bij de korte bijeenkomst. Een week eerder tekende ze namens de gemeente De Wolden nog een convenant met Geletterd Drenthe. ‘Je denkt misschien dat het probleem wel zal uitsterven, maar dat is niet zo. Er zijn nog steeds kinderen met een smalle basis. Als je het niet bijhoudt, ebt het zo weg.’ Met deze ondertekening zet De Wolden een flinke stap naar het zo breed mogelijk invoeren van dit dienstverleningsconcept in de gemeente. Het concept richt zich specifiek op basisschoolleerlingen tussen 4 en 12 jaar. De deelnemende scholen gaan nauwer samenwerken met de bibliotheken om het lezen verder te bevorderen. ‘Dit is voor De Wolden een mooi begin’, stelde bibliotheekmanager Jan Bartelds tevreden vast. ‘We monitoren met “de Bibliotheek op school” onder andere het leengedrag en de leesmotivatie van de leerlingen, de leescultuur op school en thuis wordt gemeten met behulp van digitale vragenlijsten, aldus Jeanet Drent. Met de monitoring werd landelijk in 2011 gestart met 70 scholen, dat zijn er inmiddels 1.100. De wethouder stelde nuchter vast dat ook De Wolden nog steeds ‘letterarme gezinnen’ kent. ‘Daarom zijn we hier als gemeente heel blij mee. Met de Bibliotheek op school is er goede begeleiding en terugkoppeling vanuit het onderwijs.’ Mirjam Pauwels zag goedkeurend dat de bibliotheek naar het aanbod van de toekomst kijkt. ‘Een bibliotheek is tegenwoordig meer dan een gebouw waar boeken staan.’ ‘De Bibliotheek op school’ wordt in De Wolden stapje voor stapje uitgerold. ‘We geven onszelf voldoende tijd voor alle diensten. We starten met het saneren van de collectie op school en vullen die dan aan met boeken uit de bibliotheek, maar ook en vooral met nieuwe boeken’, aldus Drent. Wim Kamphuis, directeur van CBS de Wegwijzer, had even de angst dat de fysieke bibliotheek straks verdwijnt als gevolg van het naar de school brengen van de bibliotheek. ‘Maar het is mooi dat we op school meer mogelijkheden krijgen om boeken te lenen. Het is ook onze inspanningsverplichting om kinderen aan het lezen te krijgen’, aldus Kamphuis. Voorzitter Wilma Visser van de Bibliotheek De Wolden zei geschrokken te zijn door de taalachterstand die er nog is. ‘Op deze manier kunnen we kinderen dichter bij boeken en lezen krijgen.’ Directeur Joop van der Does van de VCPOZD zette met een brede glimlach zijn handtekening onder de overeenkomst. ‘Ik ben blij dat alle christelijke scholen meedoen. Het is aan de leerkrachten de taak om het lezen op school te bevorderen.’
 • Grote boekenverkoop in Bibliotheek de Wijk
  In Bibliotheek De Wijk vindt een grote verkoop van afgeschreven boeken plaats van 27 februari tot 10 maart. Het aanbod is heel gevarieerd: van streekromans tot thrillers, van prentenboeken tot strips. In deze periode kost een tas van de bibliotheek vol boeken € 5,00. De verkoop is voor bibliotheekleden en niet-leden. De Bibliotheek is geopend op dinsdag van 11.00 tot 17.00 uur, op donderdag van 14.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Gruwelijk eng spelletjes circuit (Bibliotheek De Wijk)
  Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek Gruwelijk Eng! Daarom heeft de bibliotheek een spannend spelletjes circuit voor kinderen gemaakt. Kom langs in de bibliotheek, durf jij mee te doen? Vanaf 14:00 uur kun je meedoen.
 • Juffrouw Julia’s Voorleesfeest
  Tijdens de Kinderboekenweek komt Juffrouw Julia voorlezen in de bibliotheken. Helpen jullie mee om het Voorleesfeest te organiseren? 1. Slingers en uitnodigingen maken Daar word je vrolijk van! dinsdag 23 september: bibliotheken Zuidwolde en Ruinerwold Donderdag 25 september:bibliotheek De Wijk Vrijdag 26 september:bibliotheek Ruinen We beginnen om 15.30 uur. 2. Feesthoedjes en cakepops maken Dat wordt smullen! Maandag 29 september:bibliotheek Ruinen Dinsdag 30 september: bibliotheek Ruinerwold Woensdag 1 oktober: bibliotheek Zuidwolde Donderdag 2 oktober: bibliotheek De Wijk We beginnen om 15.30 uur en in bibliotheek Zuidwolde om 14.00 uur. 3. Juffrouw Julia’s Voorleesfeest Dat wordt gezellig! Zet je zelfgemaakte feesthoedje op, neem je vriendje of vriendinnetje mee naar Juffrouw Julia’s Voorleesfeest! Maandag 6 oktober: bibliotheek Ruinen Woensdag 8 oktober: bibliotheek Zuidwolde Donderdag 9 oktober: bibliotheek Ruinerwold Vrijdag 10 oktober: bibliotheek De Wijk We beginnen om 15.30 uur en in bibliotheek Zuidwolde om 14.00 uur. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar!
 • Klik & Tik in Bibliotheek De Wijk
  Heeft u weinig ervaring met werken op een computer? Wilt u uw weg vinden op het internet? Met de cursus Klik & Tik leert u e-mailen, zoekmachines gebruiken en online formulieren invullen. Ook maakt u kennis met sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Via filmpjes bekijkt u de uitleg en daarna kunt u zelf aan de slag. Een ervaren medewerker begeleidt de cursus en helpt bij vragen. Aanmelden kunt u bij bibliotheek De Wijk, telefoonnummer: 0522-441434 Meer informatie over Klik & Tik is te vinden op www.klikentik.nl.
 • Lezing over Berthe Morisot, baanbrekend kunstenares in de 19e eeuw in biblitoheek De Wijk
  Op donderdag 19 november geeft kunsthistoricus Margaret Breukink in de bibliotheek van de Wijk een lezing getiteld: La vie moderne. Berthe Morisot en Édouard Manet. De avond is toegankelijk voor iedereen. De organisatie is in handen van het Netwerk Land van de Reest. Er zijn altijd vrouwelijke kunstenaars geweest. Ze speelden meestal een ondergeschikte rol in de kunstgeschiedenis en raakten in vergetelheid of verdwenen in de schaduw van de ‘grote meesters’. In de 19e eeuw liep impressionist Berthe Morisot op de troepen vooruit. Zij ontmoette in 1868 de schilder Édouard Manet en hoewel híj bekend staat als groot vernieuwer, was het Berthe die grote invloed op hem had.
 • Literaire middag over schrijfsters uit Indië in Bibliotheek De Wijk op 19 april
  Het idee is voor deze lezing is afkomstig van Jeany Lukkenaer. Zij woont gedeeltelijk in Nederland, maar brengt ook veel tijd door in Indonesië, waar haar wortels liggen. Uitgenodigd is Vilan van de Loo. Zij is in 2014 gepromoveerd op het proefschrift Melati van Java, dochter van Indië. Melati van Java is het pseudoniem van Marie Sloot (1853-1927) . Op het hoogtepunt van haar roem was ze de populairste schrijfster van Nederland. Vilan van de Loo heeft veel kennis vergaard over de vele schrijfsters uit Indië zelf, maar ook van schrijfsters uit Nederland die over onze voormalige kolonie schreven. Onder de laatsten bevinden zich namen als Hella Haasse, Helga Ruebsamen, Bep Vuyk en Mina Kruseman. Zij reizen mee in het damescompartiment van de Indische literatuur. Maar er zijn ettelijke schrijfsters die verslag deden van het leven in voormalig Nederlands Indië die, vaak ten onrechte, in de vergetelheid zijn geraakt. Over enkele van hen zal Vilan op 19 april haar licht laten schijnen. Jeany heeft met deze middag ook een goed doel voor ogen. Tijdens haar verblijf in Java stelt ze haar huis open voor de kinderen in de naburige kampong. Zij komen boeken lenen en zo hoopt zij een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling. Ze zal uit eigen bezit boeken beschikbaar stellen die kunnen worden geleend voor een luttel bedrag dat ten goede komt aan de kinderen in de kampong. Vilan zal boeken over dit onderwerp tijdens haar lezing ter inzage leggen. De organisatie van deze middag ligt bij het netwerk Land van de Reest. De lezing begint om 14.00uur en vindt plaats in de bibliotheek van de Wijk, . Prins Clauslaan 4. De middag is toegankelijk voor iedereen, vrouwen zowel als mannen. Het is een uitgelezen kans om kennis te nemen van het leven in dat grote rijk dat gedurende enkele eeuwen deel uitmaakte van Nederland. De toegang is 5 euro voor de leden van het netwerk en bibliotheekleden. Mensen die van geen van beide lid zijn betalen 6 euro.
 • NL Leest: Ronald Giphart in Bibliotheek De Wijk
  Op woensdagvond 15 november treedt schrijver Ronald Giphart op in Bibliotheek De Wijk in het kader van de actie Nederland Leest. Het wordt een vrolijke avond over schrijven met robots. Via een PowerPointpresentatie vertelt deze gemakkelijke spreker over het schrijven met robots, want dat heeft hij het afgelopen half jaar gedaan. Hij heeft die avond dan ook een robot bij zich, die 10.000 boeken heeft gelezen en hij gaat ter plekke een verhaal schrijven met het publiek en de robot! Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 7,50 voor bibliotheekleden en € 10,00 voor niet-leden. Wie op deze avond verhinderd is kan op de avond ervoor, dinsdag 14 november in bibliotheek Coevorden terecht, waar Giphart dezelfde lezing zal geven. Nederland Leest In november krijgen alle klanten van de bibliotheken in Nederland weer een boek, zolang de voorraad strekt, dat is de actie Nederland Leest. Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat gratis wordt verstrekt door de (deelnemende) bibliotheken is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Extra in het boek van Asimov: het tiende verhaal is van Ronald Giphart Aan de Nederland Leest editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.
 • Opruimspreekuur door Francien van Rijt (De Wijk)
  Opgeruimd, jezelf zijn…. Wie wil dat nu niet? Opruimspreekuur in de Bibliotheek Jouw huis moet een plek zijn, waar je helemaal jezelf kunt zijn. Zonder stress, zonder gedoe, zonder… Kun jij in jouw huis helemaal jezelf zijn? Zonder storende spullen om je heen? Of een administratie waar je lastig wat kunt terugvinden? Misschien struikel je wel over de stapeltjes, die maar niet minder worden? Heb je tegenwoordig nauwelijks meer tijd voor jezelf? Soms kan het, door een bepaalde gebeurtenis of omstandigheden, zijn dat jouw huis niet meer die plek is waar je tot rust kunt komen. Als jij het tijd vindt om thuis weer helemaal jezelf te kunnen zijn, kom dan naar één van inloopspreekuren in de bibliotheken De Wolden voor gratis advies! Dinsdag 6 februari Bibliotheek Ruinerwold Maandag 19 februari Bibliotheek Ruinen Dinsdag 20 februari Bibliotheek Zuidwolde Donderdag 22 februari Bibliotheek De Wijk Alle inloopspreekuren zijn van 18.30 – 20.00 uur
 • Poppentheater De kleine walvis (De Wijk)
  Boy woont aan zee met zijn vader en zes katten. Boys vader werkt als visser en is meestal de hele dag weg, waardoor Boy zich vaak eenzaam voelt. Als na een storm een kleine walvis aanspoelt, neemt hij die mee naar huis om in het geheim voor hem te zorgen. Eindelijk heeft hij een vriendje! Maar... walvissen kunnen toch niet wonen in een badkuip? Dit is het verhaal uit het boek de kleine walvis van Benji Davies, gekozen tot prentenboek van het jaar 2017. In het kader van de Nationale Voorleesdagen 2017 heeft poppentheater Jinky's Mikmak, geïnspireerd door dit verhaal, een vrolijke peutervoorstelling gemaakt. Entree €2,- Vooraf aanmelden is aan te raden, want vol is vol! De zaal is 10 minuten voor aanvang open.
 • Robin Baarda heeft een boek geschreven
  Robin Baarda, een leerling van OBS De Horst uit De Wijk heeft samen met haar moeder een boek gemaakt. Robin heeft de tekst geschreven en haar moeder heeft de foto's gemaakt. In de bibliotheek is een tentoonstelling gemaakt rondom het boek en de foto's uit het boek. Tijdens openingstijden van de bibliotheek is de tentoonstelling te bekijken.
 • Schrijfsters uit voormalig Nederlands Indië : literaire middag in De Wijk
  Het idee is voor deze lezing is afkomstig van Jeany Lukkenaer. Zij woont gedeeltelijk in Nederland, maar brengt ook veel tijd door in Indonesië, waar haar wortels liggen. Uitgenodigd is Vilan van de Loo. Zij is in 2014 gepromoveerd op het proefschrift Melati van Java, dochter van Indië. Melati van Java is het pseudoniem van Marie Sloot (1853-1927). Op het hoogtepunt van haar roem was ze de populairste schrijfster van Nederland. Vilan van de Loo heeft veel kennis vergaard over de vele schrijfsters uit Indië zelf, maar ook van schrijfsters uit Nederland die over onze voormalige kolonie schreven. Onder de laatsten bevinden zich namen als Hella Haasse, Helga Ruebsamen, Bep Vuyk en Mina Kruseman. Zij reizen mee in het damescompartiment van de Indische literatuur. Maar er zijn ettelijke schrijfsters die verslag deden van het leven in voormalig Nederlands Indië die, vaak ten onrechte, in de vergetelheid zijn geraakt. Over enkele van hen zal Vilan op 19 april haar licht laten schijnen. Jeany heeft met deze middag ook een goed doel voor ogen. Tijdens haar verblijf in Java stelt ze haar huis open voor de kinderen in de naburige kampong. Zij komen boeken lenen en zo hoopt zij een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling. Ze zal uit eigen bezit boeken beschikbaar stellen die kunnen worden geleend voor een luttel bedrag dat ten goede komt aan de kinderen in de kampong. Vilan zal boeken over dit onderwerp tijdens haar lezing ter inzage leggen. De organisatie van deze middag ligt bij het netwerk Land van de Reest. De lezing begint om 14.00uur en vindt plaats in de bibliotheek van de Wijk, . Prins Clauslaan 4. De middag is toegankelijk voor iedereen, vrouwen zowel als mannen. Het is een uitgelezen kans om kennis te nemen van het leven in dat grote rijk dat gedurende enkele eeuwen deel uitmaakte van Nederland. De toegang is 5 euro voor de leden van het netwerk en bibliotheekleden. Mensen die van geen van beide lid zijn betalen 6 euro.
 • Schrijfworkshop in Bibliotheek De Wijk
  In de aanloop naar de Spannende boeken weken werd er op donderdag 1 juni in De Bibliotheek van De Wijk een schrijfworkshop georganiseerd. De workshop werd gegeven door Marja West, schrijfster van Uitgeteld en Echte barkeepers heten Henk. Zij gaf uitgebreid uitleg over hoe je een spannend boek schrijft. Hoe bouw je een verhaal op, wat moet je doen om de lezer te blijven boeien, hoe hou je het spannend. Dit en veel andere tips en trucs kwamen aan de orde. Verder vertelde ze ook enthousiast over haar ervaringen als schrijfster. Het was een gezellige en leerzame avond.
 • Schrijver Ronald Giphart treedt op in Bibliotheek De Wijk
  Op woensdagvond 15 november treedt schrijver Ronald Giphart op in Bibliotheek De Wijk in het kader van de actie Nederland Leest. Het wordt een vrolijke avond over schrijven met robots. Via een PowerPointpresentatie vertelt deze gemakkelijke spreker over het schrijven met robots, want dat heeft hij het afgelopen half jaar gedaan. Hij heeft die avond dan ook een robot bij zich, die 10.000 boeken heeft gelezen en hij gaat ter plekke een verhaal schrijven met het publiek en de robot! Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 7,50 voor bibliotheekleden en € 10,00 voor niet-leden. Wie op deze avond verhinderd is kan op de avond ervoor, dinsdag 14 november in bibliotheek Coevorden terecht, waar Giphart dezelfde lezing zal geven. Nederland Leest In november krijgen alle klanten van de bibliotheken in Nederland weer een boek, zolang de voorraad strekt, dat is de actie Nederland Leest. Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat gratis wordt verstrekt door de (deelnemende) bibliotheken is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Extra in het boek van Asimov: het tiende verhaal is van Ronald Giphart Aan de Nederland Leest editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.
 • Spannende ontknoping Leesvirus
  En de winnaar is… De Arendsvleugel in Ruinerwold! Anderhalve week zaten de leerlingen van groep 6 van 12 scholen in De Wolden in spanning, want wie wint de felbegeerde Leesviruswisselbeker? Vandaag, donderdag 31 maart, was dan de ontlading op het Leesvirusfeest! Winnaar De Arendsvleugel heeft het maximaal aantal punten behaald, namelijk 180. De nummers 2, 3 en 4, respectievelijk De Dissel (Ruinerwold), ’t Oelebröd (Ruinen) en ’t Echtenest (Echten) eindigden op gepaste afstand met onderling steeds twee punten verschil. Na een korte pauze maakte heks Hotsieknotsie samen met een aantal kinderen een liefdesdrankje voor de getrouwde boer Jan waarop ze verliefd is. Dat kon natuurlijk niet goed gaan. Hilariteit alom! Alle leerlingen zijn inmiddels behoorlijk besmet geraakt met het Leesvirus en kunnen het lezen dan ook niet meer laten!
 • Spannende ontknoping Leesvirus
  Dinsdag 24 maart was de spannende ontknoping van de Leesvirusquiz. De afgelopen drie maanden hebben de leerlingen van elf groepen 6 van basisscholen in De Wolden tien boeken gelezen, hun mening gegeven over de boeken op de website www.leesvirus.nl en boek- en internetvragen beantwoord. Hun creativiteit konden zij kwijt in het maken van leesvirussen en filmpjes over een of meerdere Leesvirusboeken en dat hebben zij met verve gedaan. Met deze verschillende opdrachten konden de leerlingen punten voor hun school verdienen. De leerlingen, hun juf of meester en ouders werden in twee rondes, één ’s morgens en één ’s middags, in De Buddingehof in Ruinerwold ontvangen door het Leesvirusteam van bibliotheken De Wolden en oma De Boer (presentatrice Baukje Fennema). De leerlingen mochten direct middels een knikker stemmen op hun favoriete boek. Raadsels op een cruise-schip van Vivian den Hollander bleek het meest besmette boek te zijn, want dat kreeg de meeste knikkers van de leerlingen. Vervolgens testte oma De Boer de kinderen middels een korte quiz hun kennis over de gelezen boeken. De winnaar ontving voor zijn/haar klas een heerlijke slagroomtaart. Oma De Boer waarschuwde de kinderen voor nog meer besmetting, want de taart zit vol leesvirusbacillen. Daarna was het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van de Leesvirusquiz. De ontknoping was heel spannend want Het Groene Hart 6a uit Zuidwolde bleek met slechts 2 punten verschil gewonnen te hebben van de nummer twee, De Arendsvleugel uit Ruinerwold. Het Groene Hart 6a had het maximum aantal te behalen punten verdiend, namelijk 180! Het Groene Hart 6b uit Zuidwolde is derde geworden met 176 punten. Na een korte pauze speelde oma De Boer samen met een groot aantal kinderen scenes na uit drie Leesvirusboeken. Alle leerlingen zijn behoorlijk besmet geraakt met dit virus en kunnen het lezen dan ook niet meer laten!
 • Taalpuntdocent aanwezig (Bibliotheek De Wijk)
  Wil je beter leren lezen en schrijven? De Nederlandse taal beter leren spreken? Leren omgaan met computer/tablet en internet? Taalvrijwilliger worden? Kom langs in een TaalPunt in één van de vier bibliotheken in De Wolden. In een TaalPunt kan iedereen komen voor advies en ondersteuning bij het leren spreken, lezen en begrijpen van de Nederlandse taal, ook degenen die anderen hierin begeleiden en coachen. Het TaalPunt heeft lees- en studiemateriaal en op de aanwezige computers staan taaloefenprogramma’s. Met vragen over de Nederlandse taal kan men terecht tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De medewerker meldt het aan de TaalPuntdocent die contact opneemt. De taalhuisdocent is aanwezig voor advies, plaatsing en intake: Elke tweede dinsdag van de maand van 14.00-16.00 uur (De Wijk) Elke tweede dinsdag van de maand van 17.00-19.00 uur (Ruinerwold) Elke eerste maandag van de maand van 15.00-17.00 uur (Ruinen) Elke vierde dinsdag van de maand van 17.00-19.00 uur (Zuidwolde)
 • Tijd voor Taal! in Drentse bibliotheken
  Tijdens de Week van de Alfabetisering van 7 t/m13 september besteden de Drentse bibliotheken extra aandacht aan het probleem van laaggeletterdheid. Lezen en schrijven is namelijk essentieel voor de toekomst van iedereen. Een aantal burgemeesters en een wethouder helpen de bibliotheken hierbij. Op dinsdag 8 september lezen ouders voor uit Woezel en Pip in instellingen voor kinderopvang Basisscholen in gemeente De Wolden doen hun best om op woensdagmorgen 9 september 2015 een gemeentelijk voorleesrecord te behalen. Scholen organiseren op deze ochtend een voorleesmoment voor leerlingen uit het basisonderwijs. Het doel is om van 09.00 tot 09.30 uur Drentse schoolkinderen te laten ervaren hoe leuk (voor)lezen is. Tijdens de Week van de Alfabetisering reikt de burgemeester (of wethouder) in Coevorden, Borger-Odoorn en De Wolden een BoekStart koffertje feestelijk uit aan een jong gezin met een drie maanden oude baby.
 • Voorlezen in alle talen in bibliotheek De wijk
  Voor het eerst gezamenlijk bezig , in De Wijk : Voorleesmiddag op 3 maart, in de Bibliotheek . De eerste voorleesmiddag heeft plaatsgevonden in Atelier C . De tweede staat nu te gebeuren, in de Bibliotheek. Voor een deel wordt in het Nederlands voorgelezen of wordt een verhaal verteld, net wat degene die het doet, graag wil. Een ander deel wordt elke keer verzorgd , door iemand uit onze gemeente die een andere moedertaal heeft.
 • Workshop: Schrijf een spannend (vakantie)verhaal (De Wijk)
  Altijd al een spannend (kort) verhaal willen leren schrijven? Tijdens de schrijfworkshop van Marja West leer je de do's en don'ts. Opbouw, personages, dialoog, spanningsboog, alles komt aanbod tijdens deze drie uur durende workshop. De schrijvers in spé die met hun korte verhaal kans willen maken in de landelijke Spannende Schrijfwedstrijd van het Algemeen Dagblad, CPNB en bibliotheken krijgen achteraf redactie en feedback op hun verhaal!


Vorige pagina