Invoerinstructie productencatalogus onderwijs

Inhoud invoerinstructie productencatalogus onderwijs

 1. Inleiding
 2. De juiste aanbodsoort
 3. Aanbod invoeren
 4. Doelgroepen
 5. Widgets
 6. Overige zaken
 7. Er gaat iets niet goed
 8. Bijlage: invoerschema doelgroep kinderen
 9. Bijlage: invoerschema doelgroep professionals
 10. Bijlage: invoerschema doelgroep ouders

3. Aanbod invoeren

Heb je de juiste aanbodsoort gekozen, dan zijn ook alle juiste velden geladen behorend bij die aanbodsoort. Vul aan de hand van de voorhanden informatie de velden zo compleet mogelijk in. Een aantal velden zijn verplicht en dien je dus sowieso in te vullen. Alleen velden die ingevuld zijn én die vanuit de productencatalogus uit G!DS worden opgehaald, zijn zichtbaar. Lege velden worden niet getoond, maar bedenk ook dat niet alle velden worden gebruikt. Verder geeft G!DS alleen platte tekst weer, dus gebruik bijvoorbeeld geen opsommingstekens.

Voor de compleetheid volgt een overzicht van de velden in G!DS die gebruikt worden in de productencatalogus:

Algemene gegevens
Naam en beschrijving. Dit zijn verplichte velden en spreken voor zich.

Afbeelding
Voeg aan elk product een logo/afbeelding toe. Dat doe je in het tabblad ‘Bestanden’. Vink bij het toevoegen van een afbeelding het kenmerk ‘logo’. Een foto toevoegen maakt zowel het product maar ook de gehele productencatalogus aantrekkelijker

Doelgroepen
De ingevoerde doelgroepen worden getoond. Voorwaarde is wel dat ze moeten voorkomen in het doelgroepenoverzicht. Kies de doelgroepen exact zoals verderop in deze handleiding wordt aangegeven behorend bij de aanbodsoort en het thema (alleen dan werken de profielen en de zoekfuncties).

Meer informatie
Onder ‘Meer informatie’ worden bestanden en/of een productlink getoond.

 • Bestand: wanneer bestanden worden toegevoegd in het tabblad ‘Bestanden’, vink hierbij dan het kenmerk ‘brochure/folder’ aan.

Onder het kopje ‘Meer informatie’ wordt dan een downloadlink naar dat bestand geplaatst.

 • Link: als je bij het product in het veld ‘Website’ een link plaatst, dan wordt deze getoond onder het kopje ‘Meer informatie’.

Prijsinformatie
Het kostenveld, ook het tekstveld met uitgebreide kosteninformatie worden getoond in oranje onder de prijsinformatie.

Beschikbaarheid product
Als een product niet beschikbaar is vink dan de optie ‘nee’ aan in het veld ‘Beschikbaar: ja of nee’ . Voor een product met ‘nee’ aangevinkt, verdwijnt de bestelknop en komt onder de naam van het product het woord ‘Volgeboekt’ te staan.

Beschikbaar in periode en toelichting periode
Geeft hier aan om welke periode het gaat. Het toelichtingsveld wordt ook getoond. Hier kun je ook specifieke bestelinformatie in kwijt, zoals bestelperioden.

Bijzonderheden
Het veld bijzonderheden kan worden gebruikt voor extra informatie. Als er iets is ingevoerd, dan wordt het getoond. Bij een enkele productencatalogus wordt dit veld gebruikt binnen de zoekfacetten.

Omzetten bestelknop in een aanvraaglink
Alle productsoorten van de catalogus hebben een veld aanmeldlink: ‘Aanmelden via internet’. Als de aanmeldlink wordt ingevoerd, verdwijnt de bestelknop en wordt de gebruiker toegeleid naar de link. Dat kan de catalogus zijn of een specifieke pagina op de bibliotheeksite met informatie.